S-ar putea să fiu un ciudat că vin către voi cu o rețetă de supă cremă de ardei copți fix în mijlocul sărbătorilor de iarnă, dar sunt convins că sunt multe persoane care nu își petrec zilele de Crăciun numai între sarmale, tobe și cârnați. Iar cum eu am simțit nevoia de ceva light a doua zi după ce am mâncat sarmale, vă prezint cu drag o rețetă care o să vă facă siiiigur să vă lingeți pe degete. 🙂
Nu sunt un mare consumator de carne, iar atunci când o fac, prefer să fie ceva light și întotdeauna împreună cu o salată verde (rucola și baby spanacul sunt preferatele mele). Așadar, nu e de mirare că nu sunt cel mai mare fan al meselor de Crăciun, compuse din sarmale, cârnați, tobe, fripturi și alte cele. Da, le gust pentru că sunt mega pofticios și nu pot rezista unor bucate făcute cu drag în casă de familia mea, dar o singură masă de acest gen îmi e de ajuns.
Acestea fiind spuse, după vizita de ieri la bunica mea, am simțit nevoia să mănânc ceva light azi. Și încă de ieri am avut poftă să mănânc o supă cremă de ardei copt. Nu știu de ce m-am gândit la asta fix în mijlocul unei mese tradiționale de Crăciun, dar am rămas cu pofta, așa că azi am executat.
A fost prima dată când am făcut o asemenea supă. Am mai mâncat o singură dată una, într-un local din București, așa că abia așteptam să văd ce o să iasă. Dar nu avea ce să iasă greșit. Pasionat de bucătărie sunt, rețeta nu este una complicată, iar de obicei chiar îmi ies bine experimentele gastronimice. Ei bine, și azi a fost o zi bună. Mi-a ieșit o supă cremă de ardei copt de vă veți linge pe degete, promit! La care am adăugat și niște crutoane home made. Yumiii! Combinația a fost una extrem de gustoasă! Așadar, haideți să ne apucăm de treabă! 🙂
Ingredientele necesare pentru o supă cremă de ardei copți ca din povești:
- Ardei copt, roșu sau galben. Eu am folosit niște ardei copți la borcan, făcuți chiar de către familia mea. Mai exact, puși de către unchiul meu. Pentru supa aceasta, am folosit mai mulți ardei roșii, dar am pus și ardei galbeni. Voi sunteți liberi să folosiți după bunul plac.
- O ceapă de mărime medie.
- Usturoi. La fel, usturoiul poate fi folosit după bunul plac. Eu am folosit destul pentru că sunt un mare fan. 🙂
- Doi cartofi albi, de mărime medie.
- Sare.
- Piper.
- Busuioc.
- Ulei de măsline.
- Apă.
- Eu nu sunt adeptul gramajelor fixe pentru că întotdeauna pun lucruri în rețete exact așa cum simt. Așadar, puteți face la fel. Mai ales că nu mâncăm cu toții la fel de sărat, iute etc.
Bolurile de prezentare ale ingredientelor îi aparțin lui Ingrid și le-am împrumutat din bucătăria ei. 😀
Mod de preparare:
Înainte să începem să preparăm și să folosim ingredientele, puneți o oală cu apă la fiert. În funcție de câte porții de supă cremă de ardei copți vreți să obțineți, veți decide ce fel de oală veți folosi.
Apoi dăm drumul aventurii culinare. 🙂
- Se taie ceapa, pe care o punem la călit într-o tigaie în care am turnat deja vreo două linguri de ulei. Eu am folosit unul de măsline, extra virgin.
- Apoi se adaugă usturoiul, strivit cu un aparat special. Dacă nu aveți unul, usturoiul poate fi tocat mărunt din cuțit, fără nicio problemă. 🙂
- În timp ce usturoiul și ceapa se căleau, eu am tăiat cartofii cubulețe și i-am băgat și pe ei în tigaie ca să prindă un mic iz de prăjeală, care mie îmi place mult.
- După aproximativ 2 minute de amestecat aceste ingrediente în tigaie, am adăugat și ardeii copți. Voi puteți să îi tăiați în fâșii mici, dacă vreți. Eu am preferat să pun bucățile mai mari, exact așa cum le-am luat din borcan.
- Întreaga combinație se ține pe foc preț de câteva minute (maxim 5 spun eu), timp în care amestecăm constant și avem grijă ca legumele să nu se ardă în tigaie. În acest timp, adăugăm sare și piper după bunul plac. Dacă mâncați picant, de exemplu, ați putea adăuga și niște ardei iuți ori un pic de ulei picant. Dacă nu sunteți fani ai mâncărurilor picante, renunțați la idee. Pentru că supa mea îi era destinată și lui Ingrid, bineînțeles că nu am făcut-o picantă. 🙂
- Când considerați că totul e deja călit bine, turnați combinația în oala cu apă care, probabil, va fierbe deja. Apoi lăsați să fiarbă până când simțiți că totul e gata. De obicei, semnalul că e cazul să oprim focul este atunci când cartoful este fiert.
Rețeta este foarte simplă și poate fi adaptată ușor la gusturile fiecăruia dintre noi. Plus că e foarte sănătoasă, iar totul va fi gata în maxim jumătate de oră!
- În timp ce amestecul fierbea la foc mediu, eu am adăugat un suc de roșii făcut în casă. Mai exact, unul primit de la soacra mea, din Tulcea, care este foarte bun. Am mai adăugat sare (eu am niște borcane în care sunt mai multe combinații de sare cu ierburi) și piper după gust, apoi am oprit focul. Ca totul să iasă cremos, am băgat blenderul în oala pe care am folosit-o, iar la final i-am adăugat busuioc verde, uscat, mărunțit.
Pentru că o supă cremă de ardei copți se mănâncă împreună cu niște crutoane, le-am preparat personal, din pâine pe care o aveam de câteva zile deja. Rețeta pentru ele e super simplă, așa că totul se face foarte rapid. O să vă povestesc și despre rețeta aceasta, în curând. 🙂
La final, a ieșit o combinație de m-am lins pe degete și am mâncat două castroane. Totul, gata în doar 20 de minute. Iar complimentul cel mai mare a venit de la Ingrida, care a savurat cu plăcere rețeta cool pe care i-am gătit-o. Victorieee!!!
Recomand cu mare drag această supă cremă de ardei copți pentru zilele reci de iarnă, pentru prânzul din a doua zi de Crăciun și chiar pentru zilele răcoroase de vară. Pentru că poate fi consumată și rece, gustul său fiind la fel de bun.
Evident, dacă o preparăm vara, putem coace ardeii pe plită, apoi îi putem folosi pentru rețetă. Bineînțeles, fiind în decembrie, eu nu am avut de unde să găsesc ardei kapia de grădină. Acesta a și fost motivul pentru care am apelat la cămara bunicii. 🙂
Vă doresc poftă bună și vă aștept alături de mine pentru noi Rețete COOL. Anul viitor am de gând să vă invit mai des la mine în bucătărie, mai ales că petrec destul de mult timp acolo! 🙂
Cu drag, DaddyCool!
Nu uitați că ne putem vedea și pe Instagram! 🙂