Sunt destule zile de când ne confruntăm cu experiența COVID-19 ca să pot să vă spun și părerea noastră cu privire la toată situația prin care trecem. Nu din punct de vedere medical pentru că nu pot emite nicio afirmație în acest sens, ci din punct de vedere uman. Așa cum spune și Gabriel Garcia Marquez, dragostea e dragoste oricând și oriunde, dar cu atât mai intensă cu cât ne aflăm în situații limită. Și tot ce s-a întâmplat în ultimele zile mi-a demonstrat că dragostea este răspunsul pentru orice. Iar atunci când ne dăm seama de acest lucru, parcă devenim mai… oameni.

Poate să-mi spună oricine, orice, fiindcă eu sunt absolut sigur că dragostea este și va fi întotdeauna răspunsul. Voi ați văzut ce a făcut acest COVID-19 din oameni? Dincolo de izolare și scenariile mai puțin pozitive, parcă i-a făcut, totuși, să realizeze ce înseamnă solidaritatea. Ce înseamnă să le pese de oamenii din jur, să întindă o mână de ajutor, să fie uniți, să se trateze frumos, cu respect. Să privească în ograda vecinului nu ca să invidieze sau ca să bârfească, ci ca să ajute.

 

COVID-19 ne-a făcut pe toți să realizăm cât de importante sunt relațiile umane și cât de puțin ajunsesem să apreciem interacțiunea fizică alături de prietenii noștri.

 

Acum purtăm conversații prin video call și dăm noroc la un pahar cu vin prin ecranele telefoanelor. Sigur, ce privilegiu că tehnologia ne oferă acest beneficiu în astfel de vremuri, dar ce păcat e că nu putem face aceste lucruri față în față. Abia acum ne dăm seama de ce e important să lăsăm telefoanele jos atunci când ne vedem cu prietenii și să-i ascultăm pe bune, să ne spunem ofurile, să râdem cu gura până la urechi, să plângem unul pe umărul celuilalt, dacă e cazul. Să ne atingem. Ce privilegiu pare acum, nu-i așa?

debby-hudson-COVID-19 DaddyCool

Sigur, e posibil să mă raportez la bula mea, dar cel puțin în aceasta există o urmă de speranță cu privire la un viitor cumpătat, mai echilibrat, mai sustenabil. Pentru planetă, pentru noi, pentru familiile noastre. Văd ce statusuri își pun oamenii sau ce fel de experiențe au trăit zilele acestea. Și foarte multe îmi arată că, paradoxal, COVID-19 a unit oamenii. Poate că așa se întâmplă mereu în momente de criză, dar eu o simt real pentru prima dată. Da, COVID-19 e adevărat, dincolo de toate conspirațiile. A apărut, a făcut ravagii, s-a extins și încă afectează sute de mii de oameni din întreaga lume. Dar ați văzut cât de frumos au găsit oamenii o cale să fie împreună, fără să fie fizic împreună?

Au cântat la balcoane, s-au antrenat de la balcoane, și-au oferit serviciile de tot felul gratis celor nevoiași, s-au alcătuit programe care să ajute părinții și copiii să petreacă timp de calitate împreună, câtă vreme sunt obligați să stea în casă. S-au făcut mii de gesturi omenești, care poate nu ar fi fost atât de ușor manifestate în alte condiții. Vreau să cunoașteți și voi câteva dintre lucrurile care ne arată că românii s-au unit și că dragostea pentru semenii noștri este, dincolo de urmările COVID-19, o urmă de speranță!

Inițiative civice exemplare, în vremuri de pandemie!

tyler-nix-COVID-19 DaddyCool

  • Oamenii de la revista BIZ au lansat două proiecte frumoase, pentru care merită și mai mult respectul și aprecierea mea: BIZ GOOD NEWS, newsletter-ul cu știri pozitive. Așa cum susțin și eu, e bine să avem o altă perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă în aceste zile, dincolo de tot ce auzim la televizor sau citim prin presă.

Proiectul „adună zilnic știrile care ne fac să privim cu optimism lumea. Sunt despre oameni, companii și organizații care au reușite, fac lucruri bune, ajută în business, societate sau cultură.” Prima ediție a plecat deja către abonații la newsletterul Biz, iar dacă nu sunteți deja abonați, o puteți face pe site-ul lor.

Tot ei au lansat și proiectul BIZ REMOTE, „secțiunea dedicată companiilor în care căutăm soluții și arătăm prin puterea exemplului ce fac marile și micile companii, ce soluții găsesc, ce probleme au și cum putem trece mai ușor peste momentul în care ne aflăm.” Sunteți invitați să le scrieți ce probleme aveți, iar ei încearcă să găsească soluții pentru voi, prin intermediul specialiștilor parteneri.

  • Start-up-ul românesc KINDERPEDIA sare în ajutorul elevilor și al profesorilor, cu un program de predare video de la distanță, care poate fi accesat GRATUIT pe www.kinderpedia.co

Deși e o provocare, echipa din spatele proiectului a reușit deja să conecteze profesori și părinți din 400 de școli din România, oferindu-le copiilor acces la informație în aceste vremuri cel puțin ciudate. Și datorită lor școala merge mai departe.

Despre Kinderpedia am mai scris pe blog, AICI.

  • Comunitatea de părinți care activează în online s-a adunat și a scris o serie de articole menite să ajute alți părinți care sunt nevoiți să stea acasă cu prichindeii în perioada aceasta. Mulți abordează teme practice, alții povestesc despre fenomenul COVID-19, iar scopul este același: să ajute. Iată câteva exemple:

Un CALENDAR DE ACTIVITĂȚI propus de www.mamicaautentica.ro pentru fiecare zi a săptămânii, prin intermediul căruia puteți întreține copiii. Acesta se bucură deja de multă apreciere din partea părinților.

CUM LE VORBIM COPIILOR DESPRE COVID-19 ne spune www.mamicaurbana.ro, cu ajutorul unui interviu cu psihologul Adriana Mitu. Puteți afla lucruri foarte interesante și de aplicat, în caz că nu ați avut deja o discuție cu ai voștri copii despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă da, puteți verifica dacă împărtășiți aceeași perspectivă cu specialiștii.

Cristina Oțel le-a oferit urmăritorilor săi un podcast despre CUM NE GESTIONĂM ENERGIA ȘI EMOȚIILE ÎN PERIOADE DE CRIZĂ, în care povestește despre cum funcționează creierul nostru și despre ce se întâmplă în momentul în care ne simțim în pericol. Povestește și cum oprim gândurile negative, despre cum ne gestionăm energia și emoțiile, cum ne organizăm timpul, cum avem grijă de noi și multe altele. PRESS PLAY!

Asociația Studenților la Construcții din București a pornit campania „Studenții livrează”, prin intermediul căreia vor să ajute cât mai mulți oameni în vârstă și din medii vulnerabile să aibă parte de tot ce trebuie în această perioadă nefastă. Despre acest demers care a strâns mai bine de 100 de voluntari din toată țara au scris jurnaliștii de la LIBERTATEA pe larg.

Asociația Dăruiește Viață se implică, din nou, mai mult decât activ în lupta împotriva COVID-19, încurajând oamenii să doneze pentru spitalele din România! Campania lor are deja super rezultate, după cum se poate vedea AICI.

Toate acestea și nu numai, din dragoste pentru oameni. 🙂

COVID-19 a adus aer curat pe întreaga planetă, după multă vreme!

COVID-19 DaddyCool

Pe lângă lucrurile observate mai sus, mi-a mai atras atenția un lucru, zilele trecute: aerul. Ați văzut cât de respirabil a fost aerul în ultimele zile? Cel puțin în București și împrejurimi, zona în care eu și familia mea trăim și ne desfășurăm activitatea. Am simțit aer rece, ca de munte, efectiv. În orașul în care, nu demult, poluarea atinsese un prag critic, printre cele mai mari din lume? În câteva zile lucrurile s-au schimbat radical. Aplicațiile ne-au arătat, în sfârșit, aer curat. „Couldn’t get better”! Și nu v-ați bucura dacă ar fi la fel în fiecare zi? Dacă ne-am ajuta planeta să se odihnească mereu, după tot efortul pe care îl depune pentru ca noi să avem resursele necesare vieții moderne?

Viața modernă nu trebuie să însemne exces și abuz. Viața modernă ar trebui să fie despre maturitate, conștientizare și echilibru. Despre privilegiul de a putea folosi evoluția tehnologiei oricând avem nevoie, dar a folosi-o doar atunci când este cu adevărat necesar.

 

A sosit vremea să ne dăm seama cât de mult lucrăm în armonie cu natura. Și cât de mult suferă ambele părți atunci când nu știm să ne mai oprim.

 

A fost nevoie de COVID-19 ca să stăm acasă cu familiile. Să ne dăm un reset forțat. Să ne reconectăm, să ne odihnim puțin, să ne calibrăm. Și, sper, să învățăm să fim așa mereu.

Sigur, trăim o perioadă grea și va trebui să ne adaptăm vremurilor care urmează, însă avem capacitatea și puterea de a face acest lucru. Iar istoria ne spune că nu e prima dată când omenirea a luat-o de la capăt. Sper să nu avem parte de un scenariu dramatic și sper să ne revenim cu toții, la nivel global, cât mai rapid din palma numită COVID-19. Dar sper ca după această experiență să nu fie nevoie să întoarcem și celălalt obraz ca să învățăm ceva.

Sigur că sunt conștient și de impactul negativ pe care această perioadă îl are asupra multor afaceri. Și noi suntem afectați de fenomen. Dar vreau să văd partea bună a situației și să vă scriu despre ea. Să fiu o sursă de energie pozitivă pentru voi, așa cum mi-am propus de la bun început.

Cu drag și speranță, DaddyCool!

COVER PHOTO by Tim Marshall pentru Unsplash