România este pe primul loc la capitolul accidente rutiere fatale, dintre toate țările europene, cu 98 de cazuri raportate la un milion de locuitori. De asemenea, în anul 2017 s-au înregistrat peste 135.000 de accidente care au implicat pietoni, ceea ce nu poate însemna decât un singur lucru. Avem nevoie acută de educație rutieră, iar aceasta trebuie să pornească încă de la copiii mici. Cum putem să ajutăm copiii să fie responsabili în trafic? Prin multă informație și prin acțiuni concrete, precum cea de care vă voi povesti mai jos.

Cred tare mult că educația rutieră este un pilon important în viața oricărei familii. Mai ales că drumurile din România nu sunt cele mai sigure. Infrastructurile orașelor lasă de dorit, iar zeci de mii de copii străbat zilnic drumuri spre grădinițe și școli. Așadar sunt într-un pericol permanent. Fie că vorbim despre pietoni sau despre șoferi, cred că pentru copii e important să știe drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți. E vital să știe exact ce fel de comportament trebuie să aibă în trafic.

De exemplu, știați că unul din trei accidente rutiere au loc pe trecerile de pietoni? Aceleași treceri pe care copiii noștri le traversează foarte des. Iar dacă viteza vehiculelor este mai mare de 50 km/h, șansele de deces cresc la 90%? Și dintre toate accidentele, în aproximativ 28% dintre cazuri sunt implicați copiii? Multe dintre accidente se produc în zona instituțiilor de învățământ. Iar cele mai răspândite cauze sunt:

  • viteza excesivă a șoferilor.
  • mașinile parcate neregulamentar pe marginea drumului (ceea ce îngreunează șoferilor vederea copiilor mici)
  • indisciplina pietonilor.

E nevoie de educație rutieră pentru copii, atât în grădinițe, cât și în școli sau chiar în sânul familiei!

 

Datele sunt colectate din „Buletinul Siguranței Rutiere” întocmit de Poliția Română în anul 2017. Chiar dacă cifrele sunt în ușoară scădere față de anii precedenți, tot suntem fruntașii Europei la capitolul accidente. Așa că e nevoie de educație rutieră. În școli, în grădinițe, în cadrul unor evenimente ale companiilor private. Cum ar fi „Verde la educație pentru circulație”, organizat de LIDL, ajuns la cea de-a șaptea ediție.

În parteneriat cu Poliția Română, LIDL a gândit un eveniment național pentru siguranța copiilor în trafic, iar în acest weekend se întâmplă din nou. 180 de parcări ale magazinelor LIDL din țară așteaptă părinții și copiii să își ia porția de educație rutieră, în speranța unui viitor cu mai puține accidente. Lista magazinelor în care au loc activările o găsiți pe www.lidl.ro.

Pe 28 septembrie, fiecare copil cu vârsta între 4 și 10 ani va învăța cum să fie un pieton responsabil direct de la reprezentanții Poliției Române.

DaddyCool educatie rutiera pentru copiii nostri

Proiectul are ca scop formarea unui comportament responsabil în trafic al copiilor. Totul pentru ca, pe termen lung, numărul de accidente în care sunt implicați, cu vină, cei mici, să se reducă. Astfel, an de an, copiii învață de la polițiști regulile de circulație necesare pentru a fi în siguranță ca pietoni în trafic.

Lecția interactivă va avea loc în parcările magazinelor Lidl, începând cu ora 11.00, Aceasta va cuprinde două sesiuni. Prima parte va fi informativă, iar cea de-a doua practică, astfel încât cei mici să aplice noțiunile învățate. Așadar, în cadrul sesiunii informative, copiii vor afla de la polițiști cât de important este să fie atenți la trafic. Totodată, vor primi toate informațiile despre cele mai importante reguli de circulație pentru ei.

180 de parcări ale magazinelor LIDL din țară se vor transforma în lecții de educație rutieră pentru copiii prezenți la eveniment.

DaddyCool educatie rutiera pentru copiii nostri 2

Cea de-a doua parte, dedicată educației prin joc, vine anul acesta cu o nouă componentă practică: jocul Surprize sau amenzi?. Astfel, după ce polițistul le va explica copiilor și părinților regulile de circulație, le va adresa participanților întrebări. Acesta va aprecia răspunsurile printr-o pancartă. „Surpriză” pentru cei care oferă informațiile corecte și „Amendă” pentru cei care trebuie să mai recapituleze regulile, încurajându-i pe cei mici să revină cu răspunsul bun. La finalul lecției, toți copiii vor primi premii și vor fi declarați „absolvenți” ai cursului.

Vă încurajez să participați la această lecție de educație rutieră alături de copiii voștri. Fiți responsabili și ajutați-i și pe ei să fie la fel. Cunoștințele ne pot salva viața tuturor, iar viața este cel mai de preț bun pe care îl avem.

Cu drag, DaddyCool!