Sunt în perioada în care Ingrid este extrem de vocală referitor la situațiile prin care trece și totodată vorbește deschis despre emoțiile pe care le experimentează. Ceea ce mă face să fiu mândru, fiindcă eu militez pentru exprimare în detrimentul frustrării. 😊 Dar nu trebuie să așteptăm vârsta de 4 ani pentru a descoperi și gestiona emoțiile copiilor noștri. E bine ca ei să știe cu ce se confruntă fiindcă ele fac parte din viața lor, încă de la naștere. Așadar, ar fi bine să știm cum să le identificăm, cum să le prezentăm și să îi ajutăm să și le exprime liber.

Continuăm seria de articole inspirate de prietenii de LaDoiPași, iar de data aceasta vă spun cum îi putem învăța pe copii să-și identifice și să-și exprime liber emoțiile. Iată cum cred eu că am putea face aceste lucruri.

Să știți că emoțiile copiilor sunt aceleași cu ale adulților. Noi avem datoria să îi ajutăm să le identifice și să le gestioneze cât mai bine cu putință.

Incredibil, dar copiii noștri se confruntă cu aceleași emoții cu care ne confruntăm și noi, adulții. 😊 Sunt fericiți, furioși, nervoși, rușinați, emoționați etc, însă de multe ori nu-și găsesc sau nu știu cum să folosească unele cuvinte pentru a exprima ceea ce trăiesc. În schimb, ajung să își exprime trăirile prin acțiuni fizice și nepotrivite. Datoria noastră este să încercăm să evităm astfel de situații.

Ce e de făcut?

Noi, părinții, ne putem ajuta copiii să identifice, să înțeleagă și să-și exprime emoțiile. Iată câteva strategii simple, care pot fi foarte ușor de pus în aplicare:

1 – Numim emoțiile.

Ar fi bine să numim fiecare emoție pe care vedem că o trăiesc și să-i încurajăm să vorbească despre ea. Ce reacție trezește în corpul lor, ce le vine să facă atunci când simt emoția respectivă? Numind emoțiile, ne vom ajuta copiii să-și dezvolte un vocabular cu privire la acestea. Totodată, le dezvoltăm capacitatea de a vorbi despre ele. În acest fel, vom putea evita eventuale frustrări cauzate de lipsa cunoașterii lor.

2 – Identificăm emoțiile cu ajutorul unui joc.

Putem identifica emoțiile printr-un joc. Îi putem ruga să identifice diferite emoții la noi, la ei sau chiar la persoane din jur. De exemplu, atunci când alergăm în parc și zâmbim cu gura până la urechi, îi putem întreba: „Alergatul îți dă o stare de bine? Starea de bine te face să zâmbești? Dacă zâmbești, înseamnă că ești fericit/ă?” Așa cum spuneam, putem transfera atenția și către altcineva. „Persoana respectivă tocmai s-a lovit la picior. Cum crezi că se simte în acest moment?”

3 – Le dăm variante prin care pot gestiona emoțiile pe care le trăiesc.

Ne putem învăța copiii metode prin care pot reacționa la diferite emoții sau probleme cu care se confruntă/ e posibil să se confrunte în viitor. Vorbiți chiar despre propriile emoții și dezvoltați subiectul în două direcții. Spuneți ce fel de reacții au trezit în voi și felul în care ați ales să vă raportați la ele. Bineînțeles, e grozav atunci când avem mai multe opțiuni de a ne gestiona trăirile. Varianta cea mai fericită este atunci când alegem calea optimistă, bineînțeles. 😊

DaddyCool emotiile copiilor 3

4 – Învățați-vă copiii să identifice și să își exprime emoțiile în moduri care sunt potrivite stilului de viață al familiei voastre.

De exemplu, povestiți-le cum faceți voi față fericirii. Sau ce vă place să faceți atunci când sunteți supărați. Ori în ce fel răspundeți unei persoane care nu se comportă frumos cu voi etc. Și în acest caz, noi vom fi cel mai bun exemplu pentru copiii noștri. Nu putem avea pretenția ca ei să fie calmi în situații tensionate, dacă noi avem accese de furie și devenim violenți. Nu uitați acest lucru.

5 – Preveniți o stare pe care ar putea-o experimenta. Faceți un exercițiu cu ajutorul fotografiilor sau al desenelor din cărțile pe care le citiți.

Cu siguranță acolo există personaje cu diferite expresii, care ar putea fi un material didactic foarte bun. Situațiile din cărți vă pot ajuta să ajustați tonalitatea felului în care citiți. Iar cum tonul face diferența, și acesta este un exercițiu bun care ne va ajuta să identificăm emoțiile copiilor și modalități de a fi exprimate, prin comparația cu personaje fictive din cărți.

ATENȚIE!

Ar fi bine să nu încercăm aceste lucruri fix atunci când copiii noștri sunt în mijlocul unui episod intens. Mai ales când este vorba despre emoții negative. Folosiți momente liniștite ca să exersați strategiile pe care vi le-am enumerat mai sus. Nici noi, adulții, nu avem chef să discutăm despre emoțiile noastre atunci când suntem furioși, nu? Cel mai bine este să așteptăm ca tantrumul să treacă. După ce copiii se calmează, putem iniția o discuție pe tema problemei cu care ne-am confruntat.

DaddyCool emotiile copiilor 4

Exersați până vă perfecționați.

Nimeni nu s-a născut învățat, așa că și noi avem nevoie să găsim soluțiile cele mai bune pentru a pune în practică treburile de mai sus. 😊 Cel mai simplu este să încercăm niște joculețe. Iată niște exemple:

A – Cine ghicește expresia?

Este un joculeț prin care ne punem în temă copiii despre faptul că pe fața noastră se va citi o anumită emoție. Treaba lor este să o identifice și să ne povestească, în propriile lor cuvinte, cum cred că se manifestă respectiva emoție, odată ce a fost identificată.

Bineînțeles, vom schimba rolurile, iar noi vom fi apoi în postura de a identifica emoția pe care ei o exprimă. Pe lângă faptul că ne vom distra, vom face bounding și vom ajuta copiii să fie creativi atunci când își exprimă emoțiile. 😊

B – Caietul pentru emoțiile copiilor.

Un alt proiect tare simpatic pe care îl putem face alături de prichindeii noștri este crearea unor caiete de emoții. Pentru fiecare caiet asociem o emoție. În paginile sale vom pune fotografii, desene, înșiruiri de activități care provoacă prichindeilor emoțiile respective. E super simplu de făcut, amuzant și modalitatea perfectă de a învăța. Atât denumiri pentru emoțiile trăite, cât și activitățile care le provoacă.

DaddyCool emotiile copiilor 2

Bineînțeles, există mult mai multe metode de a ne ajuta copiii în acest sens, însă mi-am dorit să vă sar în ajutor cu unele variante ajutătoare. În funcție de emoțiile copiilor și nevoi, sunt absolut sigur că veți fi atât de creativi pe cât o vor cere situațiile. Iar copiii voștri vor fi mândri că v-a păsat. Și că i-ați ajutat să le scoată la iveală și să le exprime liber, în cel mai frumos mod cu putință. 😊

Dacă vreți să descoperiți și alte activități pe care le puteți face cu familia, vă invit să intrați AICI, în secțiunea „Sfaturi” de pe site-ul LaDoiPași.

Cu drag, DaddyCool!