Am vorbit data trecută despre sigilările dentare. Acestea se pot realiza încă de după erupția primelor măseluțe și până în viața de adult, pentru a proteja dinții laterali de apariția cariilor. Azi vorbim despre noi tratamente dentare pentru cei mici.

Dacă ajungem în situația de a fi necesar, trebuie și pot fi realizate diverse tratamente dentare pentru copii. Începând cu obturațiile simple, plombele, și terminând cu coronițele dentare, pentru protecția și conservarea măseluțelor distruse mai mult.

O situație deosebită o reprezintă distrugerea dinților din față, sus și jos. Ea se poate instala de la o vârstă foarte mică, chiar 3-4 ani. E datorată lichidelor îndulcite puse în biberon: ceai, lapte sau sucuri, pentru a calma copilul și a-l adormi.

„Distrugerea dinților se poate datora lichidelor îndulcite puse în biberon: ceai, lapte sau sucuri!”

 

El stă așadar minute și chiar ore în șir cu biberonul în guriță. Lichidele stagnează, iar dulcele duce la înmulțirea microbilor dăunători ce atacă smalțul exact al dinților din față, sus și jos.

DaddyCool tratamente

După cum povesteam într-un articol anterior, smalțul la copii este mult mai puțin rezistent decât la adulți, de aceea se descompune cu repeziciune. Iar distrugerea dinților e majoră, lăsând în urmă niște cioturi deseori negre și inestetice. Uneori totul se poate complica cu abcese, deoarece ele sunt o poartă de intrare a microbilor sub gingie și un potențial de infecție. Întotdeauna se complică însă cu micșorarea spațiului pentru erupția dinților definitivi. Iar asta se traduce prin înghesuire dentară, imposibilitate de a curăța bine, lipsa de estetică și funcționalitate dificilă.

Iată deci cât este de important să evităm încă de la bun început lichidele îndulcite și să ne limităm în a da copilului apă sau ceai simplu. Acestea le astâmpără setea și își fac efectul scontat, dar fără prejudiciile de după.

DaddyCool tratamente

Dacă se ajunge la un stadiu avansat de distrugere a dinților, cu dureri, e cazul să facem copilului tratament de canal. Aceste tratamente se pot realiza cu anestezie locală sau însoțite de inhalosedare. Adică inhalarea unui gaz printr-o mască ce ajută la relaxarea copilului. Sau putem apela la hipnoza medicală. Tratamentul de canal poate fi realizat în una sau mai multe ședinte, fiind finalizat de obicei cu o obturație/ plombă sau o coroniță.

„Dacă se ajunge la un stadiu avansat de distrugere a dinților, cu dureri, e cazul să facem copilului tratamente de canal.”

 

Coroanele pentru copii sunt metalice, preformate pe dinții laterali și nu mai parcurg aceleași etape ca la adulți. Ele se adaptează simplu în aceeași ședință sau, cum spuneam, după tratamentul de canal, menținând astfel spațiul pentru dintele ce va urma, definitiv.

Astfel am acoperit întreaga gamă de tratamente dentare la copii și ne pregătim pentru dinții și viața de adult! 🙂

 

Dr. Lorelei Nassar

www.24/7dental.ro

lorelei@24-7dental.ro

 

Foto: www.pixabay.com