Vorbeam data trecută despre carii, iar astăzi a sosit momentul să discutăm despre obturații. Când ne dăm seama că e cazul să le facem și cum se procedează în această situație?
Caria dentară e o gaură în dinte, produsă de microbi care se dezvoltă din cauza resturilor de alimente ce se lipesc de dinți. Sau care nu sunt îndepărtate la timp prin periaj.
În prima etapă, acești microbi îndepărtează calciul și mineralele dintr-o anumită porțiune a dintelui, lăsând această zonă vulnerabilă. Apoi alte enzime și toxine produse de microbi subminează acea zonă și se formează un crater minuscul. Care crește încet și fără durere în etapa de început.
„Cariile se produc din cauza resturilor de alimente care se lipesc de dinți și care nu sunt îndepărtate la timp prin periaj.”
De aceea e foarte importantă vizita periodică la dentist. El poate depista acele leziuni cu ajutorul instrumentelor specifice. Altminteri, craterul minuscul crește până ajunge în interiorul dintelui, aproape de nerv. Iar acesta e momentul în care începem să simțim jena la rece sau dulce și chiar durere de diferite grade.
Momentul în care durerea e foarte puternică și ne scoală din somn înseamnă deja trecerea la o afectare profundă a dintelui și implică o terapie prin tratament de canal. Deci o complicație a unei situații simple, aparent.
„După anestezie, copiii au tendința să își muște buzele. Trebuie să fim atenți pentru că își pot produce răni grave! ”
Dar să revenim la situația inițială, când microbii au produs o pierdere de minerale în smalțul dintelui, care e detectată de către medicul stomatolog. Dacă aceasta e minimă, se poate curăța chiar fără anestezie și înlocui cu un material de obturație. Adică se poate plomba, ca să fie pe înțelesul tuturor.
Dacă însă avem deja un crater mititel, medicul știe că dincolo de acesta microbii au infiltrat straturile profunde ale dintelui, iar totul trebuie curățat. Deci facem o anestezie locală pentru creșterea confortului pacientului din timpul în care se curăță dintele.
Atenție. La copii, anestezia locală se manifestă ca și la noi, prin amorțeală în buză, dar ei au tendința să muște buza pentru că sunt surprinși de această senzație și pot să-și producă răni foarte grave, dinții lor fiind foarte ascuțiți.
„Chiar și după realizarea unei obturații perfecte trebuie păstrat obiceiul consultației periodice.”
Plombele pot fi din materiale diverse. În ultimii ani s-a folosit mai cu seamă material alb, de transparență și nuanțe asemănătoare dinților naturali pentru o estetică îmbunătățită. Câteodată reconstrucțiile dentare sunt atât de performante încât nu se pot distinge de dinții din jur. Iar acesta este un target pentru noi medicii, ca nimeni din jur să nu sesizeze ceva artificial acolo. De aceea, uneori pacienții ne dau de furcă pentru că își doresc fațete sau coroane foarte albe, dar ele arată nenatural.
Chiar și după realizarea unei obturații perfecte trebuie păstrat obiceiul consultației periodice. Pentru că dinții vecini pot fi afectați sau se pot dezvolta carii la marginile plombei ori pe alte fațete ale dintelui.
Așadar, contactul neîntrerupt cu medicul stomatolog e garanția cea mai sigură a unui minim de tratamente dentare pentru că asta face prevenția problemelor! 🙂
Să ne citim cu bine și data viitoare. Pe curând!
Dr. Lorelei Nassar