Povesteam în articolele trecute ce înseamnă hipnoza medicală, de unde vine și cum se realizează, în general. De data aceasta vom aprofunda puțin subiectul și vom afla cum se procedează cu ea în cazul copiilor.
Deseori, hipnoza este folosită în multe părți din lume ca un instrument de ajutor. Aceasta este de foarte mare valoare în procesele terapeutice psihologice și este folosită de către psihologi care au formare și experiență în acest domeniu. Atenție însă, hipnoza nu înlocuiește terapia în sine. Este demonstrat prin studii științifice că, în cursul procesului terapeutic, se produc modificări cerebrale constructive. Empatia pacienților crește, la fel capacitatea lor de a face față diverselor solicitări ale lumii ambientale.
„În medicină, hipnoza este folosită ca un instrument de ajutor! Pacientul face mai bine față diverselor solicitări ale specialistului!”
În fapt, hipnoza medicală are origini care se duc departe în secolul al XVIII lea. Atunci fizicianul german Franz Mesmer a descris ceea ce el a numit „o puternică forță magnetică ce se manifestă între obiecte și ființe, denumită mesmerism“. Aplicabilitatea acesteia în medicină s-a descoperit abia la sfârșitul secolului, tot de către un fizician. Dar ea este, de departe, cunoscută încă din antichitate, atunci când oamenii erau duși în temple pentru a se vindeca. Vindecarea venea fiindu-le indusă o stare asemănătoare somnului în India, Egipt, Grecia.
În medicina contemporană hipnoza ajută, pe lângă vindecarea traumelor din trecut, și la debarasarea de obiceiuri nocive precum fumatul. În specialități chirurgicale ca și medicina stomatologică, se folosește pentru a reduce stările de anxietate asociate.
La copii, procesul este cu totul special și foarte ușor. Asta pentru că și ei au o lume specială. Așadar, etapele pregătitoare care sunt necesare la adulți pentru explicații, lichidarea prejudecăților, inducție etc., nu sunt necesare la copii. Copiii nu au prejudecăți! La ei, oricum totul se petrece în poveste. 🙂
„La copii, hipnoza este specială și se realizează mult mai ușor. Copiii nu au prejudecăți. La ei, oricum totul se petrece în poveste!”
Iar în cadrul hipnozei medicale, facem o poveste! Cu roluri bine determinate, cu erou pozitiv – micuțul pacient și un paloș ascuțit pe care îl va folosi în lupta cu balaurul – cariile dentare. Sau o baghetă magică ce va avea același rol. Întregul proces terapeutic decurge astfel cu multă ușurință și colaborare maximă, lăsând întotdeauna loc de ședința următoare!
În mod categoric e necesară colaborarea părinților. Dar nu prin role-play, ci lăsând teren medicului sau psihologului specializat să realizeze acest lucru fără interferențe. Cu alte cuvinte, lăsând copilul și medicul să stabilească o legătură directă și nemijlocită, fără a interveni.
„În medicina dentară, hipnoza ferește copilul de traumă…”
Importanța majoră a acestui proces constă în faptul că hipnoza ferește copilul de traumă și îi conferă astfel o creștere sănătoasă, cu auspiciile unei colaborări bune pentru toată viața cu medicul stomatolog.
Pe data viitoare, dragilor! Să aveți o săptămână excelentă! 🙂
Dr. Lorelei Nassar
Foto: www.pixabay.com