Am descoperit acum ceva vreme o dulceață de ardei iute de care m-am îndrăgostit la prima degustare! Papilele mele gustative au fost date peste cap în cel bun mod cu putință, așa că ar fi păcat să nu vă povestesc și vouă despre această minunăție.

Trecuse ceva vreme de când nu mai gustasem dulceață de ardei iute. Ba chiar aproape uitasem de această bunătate pe care o puteți combina cu o mulțime de mâncăruri, astfel încât chiar și un gust anost să devină, dintr-o dată, ceva cu adevărat exotic. :))

Dar zilele trecute mi-am adus aminte de ea în timp ce eram în vizită la niște rude, unde papilele mele gustative au fost iar date peste cap. Așadar, mi-am promis că primul lucru pe care îl voi face când voi ajunge acasă va fi primul meu borcan cu dulceață de ardei iute. Zis și făcut! M-am oprit în piața Obor, am luat toate cele necesare și m-am pus pe treabă.

Așadar, să-i dăm bice la dulceață de ardei iute! 🙂

DaddyCool dulceata de ardei iute

Ingrediente

  • 500 g de ardei iute, roșu
  • 500 de ml de oțet de mere
  • 500 g de zahăr
  • 3 gogoșari

DaddyCool dulceata de ardei iute

 

Mod de preparare

O dulceață de ardei iute se face cu adevărat ușor. În primul rând, oțetul și zahărul se pun împreună la fiert. Se amestecă până când totul devine ca un sirop. De obicei, după primul clocot ar trebui ca totul să fie în ordine. Eu am folosit oțet de mere de la Solaris și zahăr brut de la Sano Vita pentru că sunt mai naturale și totodată două dintre brandurile mele preferate.

DaddyCool dulceata de ardei iute

DaddyCool dulceata de ardei iute

În timp ce combinația dintre cele două e pe foc, noi vom curăța toți ardeii de semințe. Ar trebui ca, dintr-o singură bucată, să rămână câte două jumătăți foarte bine spălate și curățate. Și tot așa, până terminați de curățat toți ardeii. Uneori, se recomandă să folosiți chiar mănuși chirurgicale în acest proces fiindcă unii ardei sunt foarte iuți și pot provoca usturimi la degete. Însă aici cred că depinde de fiecare în parte. Eu, de exemplu, nu am folosit niciun fel de mănușă, dar am simțit cum mi se usucă dintr-o dată gâtul. :)) Inițial, nu am înțeles de ce, apoi mi-am dat seama că ardeii erau foarte iuți, iar eu inhalam ceea ce emanau ei când îi deschideam. Într-un final, m-am obișnuit și nu s-a întâmplat nimic.

Aveți grijă să fie un geam deschis. Aromele sunt foarte puternice și pot provoca disconfort!

 

DaddyCool dulceata de ardei iute

DaddyCool dulceata de ardei iute

După ce curățăm ardeii iuți, vom curăța și gogoșarii de semințe, apoi punem toate legumele într-un bol, după ce le-am tăiat în bucățele mici. În general, se recomandă să folosim doar ardei iute roșu, iar gogoșarii să fie tot roșii. Eu am strecurat și câțiva ardei verzi, iar gogoșarii au fost, mai degrabă, multicolori decât roșii. 🙂

DaddyCool dulceata de ardei iute

DaddyCool dulceata de ardei iute

Odată ce siropul e gata, adăugăm legumele în el și le lăsăm să fiarbă împreună până când totul începe să arate ca o pastă. Se recomandă ca aragazul să fie la foc mic, iar procesul va dura aproximativ 30 de minute. Ideea e ca totul să se desfășoare ori într-o bucătărie măricică, ori să stați în permanență cu geamul deschis. Aromele sunt foarte puternice. Atât cea de la oțet, cât și cea a ardeiului iute. Ambele lucruri emană un miros puternic, dar și „aburi picanți”, cum îmi place mie să îi numesc. Așa că e bine să intre niște aer fresh de undeva. 🙂

DaddyCool dulceata de ardei iute

DaddyCool dulceata de ardei iute

Se amestecă în permanență combinația din oala în care ia naștere această dulceață de ardei iute, până când totul începe să fie ușor gelatinos. Din nou, depinde de fiecare dintre noi ce fel de structură vrem să îi dăm produsului final. Unii fierb combinația mai puțin, alții un pic mai mult. Eu, de exemplu, am lăsat dulceața să se ardă puțin fiindcă sunt obișnuit cu gemurile bunicii, care aveau un iz afumat și îmi place mai mult. După cum veți vedea, dulceața mea a ieșit mai închisă la culoare.

DaddyCool dulceata de ardei iute

Vegetarian, vegan sau iubitor de carne, această dulceață de ardei iute se poate găsi în cămara fiecăruia dintre noi.

 

După ce amestecul devine gelatinos, va trebui să-l răciți undeva. Eu am scos oala fix pe geam fiindcă are loc și nu mă temeam că alunecă sau pățește ceva. După ce s-a răcit, verificați dacă e pe cât de tare v-ați dori. Dacă e așa, puteți să băgați compoziția într-un borcan, pe care apoi îl puteți steriliza într-un cuptor. Ori puteți steriliza borcanul înainte, după cum ați învățat sau după cum preferați.

La final, pregătiți-vă să mâncați aproape orice cu dulceață de ardei iute. Nu de alta, dar se potrivește perfect în salate, la fripturi, pe pâine, după preferințele fiecăruia dintre noi.

În plus, puteți alege singuri cât de iute poate fi la final. În funcție de gusturi, folosiți mai mulți sau mai puțini ardei iuți. 🙂

DaddyCool dulceata de ardei iute

A fost prima dată când am făcut dulceață de ardei iute, dar sunt mândru de ce a ieșit, iar gustul e fix așa cum mă așteptam. Pentru că e foarte simplu de făcut și mega sănătoasă, o recomand și sunt sigur că o să vă iasă de minune! Așadar, spor la treabă! 🙂

Cu drag, DaddyCool!

 

Pentru mai multe Rețete COOL, vă invit să dați click AICI!