Nu știu câți dintre voi ați citit știrile fiindcă nu e deloc așa de promovată cum ar trebui, dar în pădurea Amazoniană se întâmplă o tragedie. Cea mai mare tragedie a ultimilor 40 de ani. Locul supranumit „Plămânii Terrei”, cea mai mare pădure tropicală a lumii, arde de trei săptămâni încontinuu, iar anul acesta s-a atins un număr exagerat de incendii: peste 70.000. Cauzele sunt naturale, dar mai există un pion important. Omul, da, ați ghicit. Good job, humanity! Nooot!

Flăcările ard de 3 săptămâni, iar autoritățile nu sunt în stare să se adune ca să oprească fenomenul. Ba, mai mult, dacă întrebăm președintele brazilian, Jair Bolsonaro, el va spune că omul e cauza. Dar nu autoritățile incompetente, ci ONG-urile. Cică acestea au dat foc pădurii ca să se răzpune pe el fiindcă le-a tăiat fondurile. Păi, chiar așa, de ce o fi tăiat fondurile pentru mediu? Bine că acceptă defrișări masive, în locul conservării. Dar cum să spui, fără dovezi, că oamenii care protejează mediul îi fac acum rău, din răzbunare?

Știu că noi avem probleme care nu ne permit să ne pese de ce se întâmplă în lume și cum riscăm foarte curând să rămânem fără oxigen. Dar am zis, totuși, să vă dau de veste despre acest lucru extrem de periculos pe care îl trăim în zilele noastre, în locul în care se produce peste 20% din totalul de oxigen al Terrei și unde își au casa peste jumătate din speciile de plante și animale ale lumii. Helloooo!

Pădurea Amazoniană arde de 3 săptămâni, iar acest lucru se vede și din satelit!

 

Defrișările au început prin anii 60 și, chiar dacă la un moment dat au mai scăzut în procentaj, în ultimii ani au avut loc iar într-un număr alarmant. Până acum s-au defrișat 920 de kilometri pătrați de pădure, ceea ce e înfiorător. Iar o bună parte din ce a mai rămas arde de 3 săptămâni. Oameni buni, se vede chiar și din satelit că arde, atât de grav este… Uitați-vă mai jos și îngroziți-vă:

Imagine din satelit, via www.metro.pr

padurea amazoniana arde satelit

Și știți care e partea cea mai nasoală? Că ei defrișează pentru a produce soia și alte chestii care nu pot fi recultivate pe același pământ. Adicătelea bucățile defrișate sunt productive doar o bucată scurtă de timp, după care fermierii trebuie să taie din nou, ca să producă. Deci, piece by piece ne cam ducem naibii. 😊

Se defrișează încontinuu de 40 de ani și nimeni nu prea face nimic ca să oprească fenomenul!

 

Ah, și nu v-am spus încă tragedia cea mai mare. Incendiul e atât de puternic și fumul atât de gros încât ieri, cel mai mare oraș al Braziliei, Sao Paulo, s-a întunecat subit la ora 15:00. Adică s-a făcut beznă în mijlocul zilei, din cauza fumului. După cum puteți vedea mai jos:

Nici nu vă mai scriu mai departe fiindcă sunt foarte supărat pe umanitate, în general, dar vă las mai jos câteva link-uri din diverse surse, unde puteți să citiți, să vă închinați, să plângeți, să fiți uimiți, să ce vreți voi:

Site-ul BBC NEWS

VICE.COM

SMH.COM

UNILAD.COM

Și în România lucrurile sunt tragice în ceea ce privește defrișările ilegale. S-au tot făcut reportaje de către jurnaliști pricepuți precum Alex Dima, dar când autoritățile sunt întrebate, totul e în regulă. Actele sunt bune, pădurile sunt în siguranță, dar se vede extrem de clar din satelit cum și la noi lipsesc bucăți imense de păduri. Despre ce vorbim? Despre indiferență, care ucide pe toate planurile…

Pe mine mă doare sufletul, zău.

Cu durere, DaddyCool!

Foto COVER: UNILAD