Astăzi s-au împlinit 8 luni de când Ingrid a venit în familia noastră ca să ne arate cât suntem de binecuvântați! 8 luni de vis, 8 luni de „noi 3”, 8 luni de poveste! 8 luni în care i-am mulțumit zilnic lui Dumnezeu pentru că ne-a dat voie să avem acest copil incredibil, care ne-a făcut onoarea să ne aleagă chiar pe noi să-i fim părinți!

De fiecare dată când ieșim la un eveniment, oamenii ne felicită pentru felul în care arătăm și în care transmitem „o energie aparte”.

„E fericirea”, le spunem! Nu, nu e un clișeu ieftin, e purul adevăr. Cel mai mare compliment pe care noi îl primim vine din partea oamenilor din jur, care spun că „se simte și dincolo de monitor cât de fericită e Ingrid”. Păi e, cum să nu fie, din moment ce e rodul dintre doi oameni care se iubesc și se respectă?

Pentru noi, rolul de părinte a venit ca un lucru atât de firesc în viață încât toate s-au așezat exact așa cum trebuie după venirea pe lume a lui Ingrid.

daddycool greu să fii părinte

Sigur, nașterea unui copil vine cu schimbări majore în viața fiecărui cuplu, dar odată ce ești 100% pregătit psihic totul devine o simplă chestie de obișnuință. Dacă ți l-ai dorit, cu siguranță copilul se va integra perfect în programul tău.

Știu că par luate din cărți, dar poveștile despre părinți super relaxați și copii pe care aproape nici nu-i simți în casă sunt adevărate. În fond, cărțile (fie ele și ficțiuni) au la bază povești reale, nu-i așa?

daddycool greu să fii părinte

Vorbeam despre schimbări. DA, există și DA, trebuie să ții cont de ele ca să fii un părinte exemplar. Fii responsabil! Ascultă-ți copilul încă din primele zile de viață. Studiază-i comportamentul și descoperă fiecare lucru care îi face plăcere, care îl deranjează, care îl calmează etc. Nu fii egoist!

Tu, proaspăta mămică, ține cont de sfatul medicului și ai grijă la alimentație. Lasă poftele și concentrează-te pe hrană cât mai light și sănătoasă! Copilul a trecut pe primul plan. Are nevoie de tine, are nevoie de laptele tău „curat” ca să crească și să se dezvolte armonios. Să nu aibă gaze. Gazele provoacă suferința celui mic, crampele îi provoacă disconfort. Zile la rând! Pentru ce? Pentru 3 minute de fericire după ce ți-ai satisfăcut niște „pofte”? Mai gândește-te o dată! Crezi că se merită? 🙂

daddycool părinte greu

Responsabilitate! Știu, nu ești obișnuit/ă să te trezești în mijlocul nopții ca să schimbi copilul ori ca să îl hrănești. Știu, îți plăcea să te culci târziu în noapte și să te trezești la prânz. Ei bine, ca orice altă modificare pe care ai făcut-o în viața ta până acum, și de data aceasta vei reuși. Trebuie doar să te gândești la câtă nevoie are de tine și totul capătă un nou sens. Programul se modifică exact ca prin minune și reprizele scurte de somn devin ceva normal.

Atenție! Nu, nu mai sunteți voi pe primul plan. Totul se rezumă la bebe. Are nevoie de ambii părinți, are nevoie să simtă dragostea voastră, are nevoie să se simtă în siguranță alături de voi. De asta v-a și ales să-i fiți părinți! Știe că alături de voi poate avea parte de liniște! N-ați vrea să-l dezamăgiți, nu?

daddycool greu să fii părinte

Tu, tinere daddycool, începător într-ale schimbatului de scutece și sensibil la fiecare plâns al pruncului. Fii alături de ea și de minunea voastră! Înțelege că ea trece prin schimbări emoționale imense imediat după nașterea celui mic și are nevoie ca tu să-i fii alături. Spune-i că poate orice, indiferent cât de greu pare. Ea este deja o super eroină, a dat naștere unei noi vieți! Realizezi ce puteri incredibile are? Cu toate astea, acum intervii tu. Trebuie să-i fii un sprijin fizic, dar mai ales emoțional. Unei super eroine îi stă bine lângă un super erou, nu-i așa? 🙂

Implicați-vă copilul în 90% dintre activitățile pe care le faceți. Plimbați-vă împreună! Călătoriți împreună! Povestiți, cântați, faceți tot ce vă trece prin cap, dar alături de bebe. Nici nu vă dați seama cât de mult contează să vă fie alături, să se simtă iubit, integrat cu adevărat în viața voastră. Știți legăturile acelea incredibil de puternice dintre unii părinți și copiii lor? Ei bine, cel mai probabil așa s-au format. 🙂

daddycool greu să fii părinte

Zâmbiți cât de mult puteți, cu toți dinții și cu toată inima! E incredibilă puterea unui zâmbet și, credeți-mă, am în față cel mai bun exemplu. Nu există zi în care în familia noastră să nu se râdă, iar Ingrid este un copil extrem de vesel. Acesta este, de altfel, primul lucru pe care oamenii îl observă în legătură cu personalitatea ei. Iar noi zâmbim de fiecare dată când i se face acest compliment. Misiunea noastră e îndeplinită! 🙂

Nu uitați de voi! Da, am spus că nu mai sunteți pe primul loc, dar asta nu înseamnă că trebuie să vă lăsați pe ultimul. Nu lăsați „job-ul” de părinte să devină o povară! Transformați-l în cel mai tare lucru ever! Adaptați-vă la noul program și stil de viață, dar nu uitați să fiți voi, să faceți lucrurile care vă plac, să vă bucurați de micile plăceri ale vieții.

daddycool greu să fii părinte

Nu vă cramponați de lucrurile noi cu care vă întâlniți pe parcurs în procesul creșterii copilului. Cereți ajutor prietenilor! Întrebați, documentați-vă. Calmi, fără panici! Există soluții pentru orice. Nu vă descărcați unii pe ceilalți. Înțelegeți-vă și încurajați-vă reciproc. Sunteți aceiași doi oameni mișto care s-au îndrăgostit și s-au hotărât să devină o familie. Acum sunteți și mai mișto pentru că aveți un copil minunat. Care merită tot ce-i mai bun!

Timp. „Mai avem timp și pentru altele în afară de copil?” Da, aveți! Eu și Ana asta credem! Atâta vreme cât țineți cont de lucrurile de mai sus, veți avea timp să vă programați o mulțime de chestii fun împreună! Doar sunteți o familie super cool și super activă, nu-i așa? Noi am reușit! În 8 luni de zile am fost în excursii prin țară, am fost în vacanță în afara țării, am ieșit la evenimente, am vizitat rude în alte orașe, urmează să plecăm într-o nouă vacanță în afara țării, ne-am ocupat și de copil și am avut grijă să fim creativi și în carierele noastre. Dacă noi putem, cu siguranță puteți și voi. Just saying! 🙂

daddycool părinte

Acum, timpul e ceva relativ! Da, totul se concentrează în jurul copilului, dar tot el vine pe lume cu un bagaj plin cu o mulțime de lucruri frumoase pentru voi! Singurul lucru de care trebuie să țineți cont e că „valiza cu minunății” are o cheiță. Aveți grijă doar să o găsiți pe cea potrivită! În rest, floare la ureche! 🙂

 

Cu drag, DaddyCool

 

Foto: Dan Niculescu