De mult vreau să vă scriu acest articol. Și de mult am ajuns la concluzia că îți trebuie curaj să alegi un mod de viață sustenabil, echilibrat, prietenos cu planeta. Cu toate acestea, de 5 ani am început o astfel de călătorie, iar azi vreau să vă povestesc despre hainele pentru copii. Și despre alegerile noastre pentru ei. Pentru sănătatea lor, dar și pentru niște principii pe care le vom transmite mai departe și de care ne dorim să fim mândri, nu-i așa?
Acum că toate fabricile stau închise, hai să nu le mai deschidem pe toate, că ne stă în puteri. Putem alege să cumpărăm sustenabil, local sau de la brand-uri mici. Putem alege să luăm traista cu noi, putem alege să ne luăm apa de acasă sau un pachet cu mâncare. Putem alege să ne cumpărăm 2-3 lucruri de calitate pe lună, în loc de 20. Chiar putem alege diferit.
Tot timpul este despre alegeri, așa că vă rog, de data asta să alegem cu sufletul, chiar dacă mintea ne spune că doi pași mai încolo găsim ieftin și bun.
Nu mai cumpărați oricum. Studiați etichetele, poveștile. Pentru că impactul final tot la noi ajunge.
Zilele, săptămânile, lunile pe care acum le petrecem izolați pot fi urmarea alegerilor noastre. Pentru că dacă acum stăm în casă în urma unui virus, data viitoare motivul poate fi aerul prea poluat. Care oricum este mult peste limitele acceptabile.
De când am conștientizat impactul nostru asupra Planetei totul s-a schimbat. Absolut totul. Viața noastră a luat o turnură frumoasă. Și odată cu venirea pe lume a lui Ingrid, acum 5 ani, am început să facem tot felul de schimbări. Si să căutăm soluții pentru a reduce din impactul negativ. Să trăim sustenabil, în echilibru cu planeta. Nu este un drum ușor, însă ne descurcăm tot mai bine și suntem tot mai fericiți de soluțiile pe care le găsim.
În căutările mele pentru un trai sustenabil, am ajuns și la hainele pentru copii. Și știți cum se spune: Totul e să vrei!
Ei bine, am găsit niște variante geniale. Ele recomandă să trăim sustenabil și au aceeași intenție: să reducă mult consumerismul. Evident că m-am regăsit instant și am început să le studiez mai bine, așa că vreau să vă povestesc despre 4 dintre preferatele mele.
Încep cu minunatul concept IYA, care m-a impresionat în primul rând pentru programul de buyback. Vă las mesajul transmis chiar de echipa fantastică :
„Știm, efectele industriei textile asupra planetei devin tot mai vizibile și sunt tot mai greu de negat. Motiv pentru care avem grijă să folosim strict materiale organice sau biodegradabile, provenite din resurse regenerabile. De asemenea, propunem un sistem inovator de buyback, menit să transforme fiecare client într-un partener al nostru. Și într-un prieten al Terrei.
Astfel, oferim posibilitatea de a răscumpăra fiecare produs pe care îl vindem, la un preț între 10% și 50% din valoarea originală. Considerăm că o haină merită mai mult decât doar câteva simple purtări.”
Oh da, am avut fluturi în stomac and am citit povestea IYA. Am simțit că nu sunt singură și că tot ce visez eu să se întâmple în zona aceasta chiar se va întâmpla intr-o bună zi.
Desigur, unii dintre voi veți spune că sunt scumpe și că e mai bine să mergeți la brand-uri mass market. Evident că fiecare alege cum simte. Eu vă rog însă să vă gândiți la câteva aspecte:
– O haină de o calitate foarte bună ține mult mai mult, deci automat cumpărăm mai rar. Este muuuult mai prietenoasă cu pielea, mai ales cu cea a copiilor. Rezistă mult mai bine purtărilor și spălărilor. Deci e un produs sustenabil.
– Planeta nu este doar casa celor care se luptă să o salveze, ci a tuturor. Iar problema consumerismului ne privește pe fiecare dintre noi. Degeaba o parte se zbate să găsească soluții, dacă a doua parte nu se implică și aduce daune. Când vom lupta ca un întreg și ne vom implica în mod egal se vor arăta și rezultate.
Aud foarte des: „Nimeni nu face, de ce să mă stresez eu?” Ne-am obișnuit să așteptăm ca primul pas să fie făcut de altcineva. Dar de ce nu faci tu primul pas spre o lume mai bună, mai verde, mai curată? Spre un stil de viață mai sustenabil?
Ei bine, Gina de la Little Bandit nu este unul dintre acei oameni și tare dragă îmi este pentru tot ce este și cine este. Pentru principiile sănătoase si pentru aportul de verde adus spre binele comunității.
Iată ce spune ea despre brandul Little Bandit, care îi poartă semnătura:
„Littlebandit este bucuria și îngrijorarea mea cea mai mare de 4 ani. O oază de râs, liniște și echilibru pentru câteva mii de suflete.
Littlebandit înseamnă către puțin și bun cu gândul la cei care produc și la cei ce le vor folosi. Littlebandit alege cu sufletul colaborările pentru că e mic și poate. Si n-ar functiona altfel. Littlebandit e singurul măr din singurul meu coș.”
Și acum să vă las un alt combo minunat, două mame cărora le pasă și pe care eu le apreciez tare mult. Doamnelor și domnilor: Kiddy Shop!
„Eu și colega mea suntem la origine IT-ste și chiar așa ne-am împrietenit, lucrând împreună în domeniul IT. Când am rămas însărcinate amândouă în 2009, am început să ne căutăm wrapuri elastice, după ce am citit că-i alină pe bebeluși fără niciun efect negativ. Noi voiam să-i creștem cu cât mai puține toxine. Pentru că amândouă reușiserăm miraculos să rămânem însărcinate adoptând un stil de viață sănătos, în ciuda diagnosticelor medicale negative.
Când am văzut cât de greu am adus în țară două wrapuri elastice Sleepy Wrap (numele de atunci al wrapurilor Boba), ne-am decis ca atunci când ne vom simți în stare, când mai cresc bebelușii, să <dezghețăm> firma pe care o suspendasem când am rămas însărcinate. Înainte de a rămâne însărcinate noi aveam în plan să deschidem primul magazin online doar cu produse BIO. Pentru că foarte greu ne făceam rost în 2008 de produse sănătoase. Însă sarcinile ne-au făcut să ne oprim, să ne ocupăm de noi. În 2011 am deschis KiddyShop.ro, primele produse fiind wrapurile elastice Sleepy Wrap și marsupiile ergonomice Boba (2G pe atunci ).
Au urmat, în mod natural, în continuare tot produse pe care ni le doream pentru copii, greu de găsit în țară: scutece textile, cosmetice organice, hăinuțe fără toxine, jucării naturale care să le dezvolte imaginația și creativitatea naturale fără să-i suprastimuleze, jucării open-ended cu multiple întrebuințări, biciclete care să îi ajute să devină activi în ritmul lor, neforțați, cărți care să le dezvolte simțul frumosului și care să le deschidă noi universuri, etc.
Munca la KiddyShop ne împlinește, chiar dacă e stresant în România să ai un business propriu și sustenabil.
Însă pasiunile amândurora ni se împletesc frumos și ajungem să lucrăm mult, dar fiecare să lucrăm cu drag. Pentru că ne place partea de informatică, iar partea de trai sănătos ne-a pasionat dintotdeauna. Citim mereu cum să ne creștem copiii fericiți și să-și atingă potențialul maxim și aducem cu drag pentru părinții din România produse care să-i ajute în acest sens. Ne place chiar și să conversăm în limba engleză zilnic cu colaboratorii noștri externi și ne bucurăm că am ajuns să dăm mai departe copiilor pasiunea pentru programare sau pentru lectură.
Închei lista noastră de suflet cu un alt locșor sustenabil, al altor două mame și vă îndemn să descoperiți Cajuki!
Cajuki înseamnă haine, încălțăminte și jucării pentru bebeluși și copii. Înseamnă Constanța și Alina. Înseamnă caju în limba unui copil de 3 ani. Să ai copii este un lucru foarte tare, poate cea mai mare schimbare din viață. Cu siguranță așa a fost pentru noi. Din această schimbare s-a născut și ideea de a începe ceva nou.
Am venit cu ideea de Cajuki din dorința de a creea un loc prietenos unde să oferim o selecție de haine pentru copii, foarte atent alese.
Sau altfel spus – două mame care au decis să își cheltuie economiile pentru a crea acest shop și sperăm noi o comunitate în jurul lui. O comunitate de oameni care împărtășesc aceleași principii cu noi.
Culori și printuri minunate, design simplu, materiale moi și comfortabile. Toate produsele sunt fabricate din materiale durabile și cu atenție pentru angajați și natură, deci cu atenție pentru consumatorul final, copilul tău.”
Tot respectul pentru această mână de mame minunate, responsabile și dedicate. Suntem atât de norocoși să le avem și, cu siguranță, sunt o mare sursă de inspirație pentru noi.
Dar fără susținerea noastră aceste minuni de magazine online nu ar putea merge înainte. Așa că vă propun ca măcar o dată să încercați și astfel de variante. Vă asigur că veți cunoaște o nouă lume. Una blândă și bună, una în care vă veți dori să rămâneți.
Cu drag de verde și de sustenabil, Ana Novic.