În urmă cu câteva zile mi-au picat ochii pe o serie de fotografii în care subiectul principal îl reprezentau copii și adulți care mâncau rămășițe găsite pe jos, în tomberoane, la gropi de gunoi. Și m-am întristat pentru că suntem pierduți. Pierduți într-o societate a consumului exagerat și inutil, din care toată lumea are de pierdut bani, resurse, oxigen, vieți.

Data viitoare când arunci alimente la gunoi ori gătești/ comanzi mai mult decât ai nevoie și apoi arunci, te rog să te gândești puțin la tot ce se întâmplă în urma acțiunilor tale. Gândește-te la faptul că sunt zeci de milioane de persoane înfometate în întreaga lume, iar o mare parte dintre acestea mor de foame.

De câte ori nu ai folosit expresia „Mor de foame”? Nu, tu nu mori de foame și nici nu ar trebui să mai spui asta. În timp ce noi consumăm mai mult decât avem nevoie, alții încetează să mai existe, la propriu, din cauza foametei.

DaddyCool risipa alimentaraCredit foto: Flickr

Sunt întregi lanțuri de magazine care preferă să arunce alimentele expirate, în loc să le doneze unor centre, unor oameni ai străzii, unor case de copii. Știm cu toții că alimentul nu expiră fix pe data înscrisă pe ambalaj, așadar poate fi folosit câteva zile bune după și poate hrăni o mulțime de guri care nu au absolut nimic. Nu au șansa să aleagă din magazin ce ar vrea să mănânce și, cu siguranță, nu și-ar permite vreodată să arunce mâncare la gunoi. Pentru că unii oameni știu cu adevărat ce înseamnă să mănânci ca să supraviețuiești.

În afară de persoanele care mor de foame, mediul înconjurător are, de asemenea, foarte mult de suferit de pe urma miilor de tone de reziduuri care sunt aruncate anual. Clima se schimbă constant, iar asta se întâmplă și din cauza acestui lucru. Vrem să respirăm aer curat, dar aruncăm tot felul de chestii pe jos, în natură, fără să ne pese de cât de mult rău facem mediului înconjurător.

În timp ce noi aruncăm mâncarea bună la gunoi, milioane de oameni mor de foame în întreaga lume!

 

O altă mare problemă a erei pe care o trăim este obezitatea. Atât cea infantilă, cât și cea la adulți. E o problemă care a început să fie ridicată încă din anii ’80 și care a devenit din ce în ce mai serioasă odată cu trecerea anilor. Oamenii consumă mult mai mult decât au nevoie, corpul lor se transformă și se îmbolnăvește, iar de multe ori încetează să mai funcționeze. Numai în Statele Unite peste 35% din populație este obeză, iar obezitatea duce la boli de inimă, atacuri de cord, diabet și chiar diverse forme de cancer. Și în Europa numărul obezilor e în creștere, iar România nu scapă nici la acest capitol. Ba, mai mult, la noi obezitatea infantilă este în creștere, iar acest lucru ar trebui să fie un mare semnal de alarmă pentru toți consumatorii înrăiți de fast food.

DaddyCool risipa alimentaraCredit foto: Flickr

Să revenim la risipa de alimente. Tot în S.U.A, peste 40% din oameni aruncă la gunoi alimente care ar putea fi refolosite. Bine, ei cunt campioni la acest capitol și nici nu se străduiesc să găsească soluții. Și vorbim despre o țară în care 50 de milioane de oameni se luptă să trăiască de pe o zi pe alta. Peste 2% din resursele de energie ale țării se pierd din cauza alimentelor neconsumate, milioane de animale sunt sacrificate degeaba și aproximativ 100 de miliarde de dolari din bugetul de stat se pierd anual. În fond, S.U.A este locul în care găsești cele mai multe restaurante de tip „all you can eat”, așadar gândiți-vă câtă mâncare se duce pe apa sâmbetei.

Europa stă „foarte bine” la risipa alimentară, iar peste 90 de milioane de tone de alimente sunt risipite anual…

 

La polul opus, sunt țări precum Suedia, în permanentă căutare de metode care să stopeze risipa alimentară. Suedezii au gândit un program prin intermediul căruia risipa alimentară să fie stopată, iar din anul 2011 și până acum, în 2018, și-au propus ca 50% dintre alimentele risipite să devină biogaz. Adică transformă deșeurile într-o sursă de energie de care au cu toții nevoie, reducând astfel cheltuielile pe cap de locuitor.

DaddyCool risipa alimentaraCredit foto: Flickr

În orășelul Malmö, de exemplu, familiile aruncă deșeurile în containere speciale, iar primăria are grijă ca toate deșeurile să fie transformate în gaz pe care îl folosesc autobuzele locale. Ei, asta da soluție! Adio risipa alimentară, hello evoluție! Mai mult, cei un pic peste 300.000 de locuitori ai orașului reciclează în proporție de aproape 100%, dublu față de targetul pe care Suedia îl are la nivel național. Of, oare la ei de ce se poate și la noi nu?

În orășelul suedez Malmö, locuitorii reciclează în proporție de aproape 100%! WOW!

 

Cu toate astea, sunt multe statistici care arată îngrijorător la nivel european, unde peste 90 de milioane de tone de alimente sunt risipite anual. Iar România se numără printre țările în care risipa alimentară este în floare. Noi abia dacă găsim câteva locuri în care se poate sorta gunoiul. Abia dacă reușim să aruncăm gunoiul la coș, nu pe lângă. Ce pretenții să avem la o educație cu privire la risipa alimentară?

DaddyCool risipa alimentaraCredit foto: Flickr

Mai am, totuși, o speranță! Cred că noi suntem cei care îi putem educa măcar pe copii în acest sens. Le putem spune cât de important e să nu irosim alimentele, cât de vital este să îi ajutăm pe cei din jur cu mâncare, dacă noi nu o mai folosim, cum putem proteja mediul din acest punct de vedere, cum putem refolosi alimente care pot fi transformate în feluri noi de mâncare etc.

Încearcă să reduci cât poți de mult risipa alimentară acasă!

 

Ok, poate nu vom putea să reducem 100% risipa alimentară în viitorul foarte apropiat, dar cu siguranță nu vom ști asta dacă nu încercăm. Trebuie să facem un prim pas, iar schimbarea începe întotdeauna cu noi.

La noi în familie am început să fim super conștienți de tot ceea ce consumăm. Am început să sortăm gunoiul. Ajutăm mediul cât de mult putem. Eu nu mai arunc așa de ușor alimente și folosesc absolut orice parte bună dintr-un lucru aparent stricat. Chiar am gătit recent câteva rețete strict din alimente pe care altă dată le-aș fi aruncat, iar mâncărurile rezultate au fost WOW! O să vi le arăt într-o serie de materiale viitoare.

Cum prevenim risipa alimentară?

 

Dacă vrem cu adevărat, e foarte simplu să avem grijă atât de noi, cât și de cei din jur sau chiar de mediul înconjurător. Iată câteva metode la care și eu am apelat:

  • Putem începe prin a cumpăra strict lucrurile de care avem nevoie. Sunt sigur că minim 30% din alimentele din frigider le-ai luat doar „ca să fie”. Cel mai bine e să îți faci o listă înainte să mergi la magazin sau la piață.
  • Apoi, ar fi bine să gătim în porții mai mici. Din ce observ la mine și la cei din jurul meu, nu ne place să mâncăm de prea multe ori din același fel de mâncare. Sunt sigur că nici ție. Ei bine, ca să eviți să arunci mâncarea, gătește mai puține porții.
  • Dacă ai realizat că ai mai multe alimente decât vei consuma, poți congela o parte din ele.
DaddyCool risipa alimentaraCredit foto: Unsplash
  • Nu arunca legumele sau fructele care par a fi stricate. Curăță-le, păstrează părțile bune și gătește ceva cu ele. Crede-mă, vei fi surprins/ă când vei descoperi că majoritatea pot fi folosite cu încredere, odată îndepărtate cojile și locurile afectate punctual. Cum spuneam mai sus, ți-am pregătit o serie de câteva super rețete. M-au salvat de timp pierdut la cumpărături și bani aruncați. În schimb, am câștigat niște super feluri de mâncare.
  • Sortează gunoiul. Chiar și acesta este un mod de a opri risipa alimentară.
  • Dacă încă mai ai mâncare bună, dar nu mai vrei să o consumi, pune-o în caserole și dă-o cuiva de pe stradă. În România, peste 4 milioane de oameni trăiesc în sărăcie.

Te rog mult, încearcă să ajuți oamenii și mediul înconjurător cu tot ce poți. Numai așa putem visa la o lume mai bună pentru copiii noștri. Vreau o țară curată, sănătoasă, în care să nu mai existe oameni care mor de foame. Vreau o lume mai bună și am început să contribui la acest lucru. Tu faci ceva în acest sens?

Cu drag, DaddyCool!