Continuând discuția despre prevenția cariilor la copii, tot în această zonă intră sigilarea dinților de lapte și a celor definitivi…

Sigilarea înseamnă închiderea șanțurilor dentare care ar avea predispoziție la dezvoltarea cariilor. Să ne reamintim, dinții (mai cu seamă măselele) au câteva suprafețe: unele drepte, altele curbate. Cele curbate au pe alocuri gropițe și reliefuri ridicate, care contribuie la mestecarea alimentelor.

Cel mai simplu puteți observa acest lucru la o simplă deschidere a gurii în fața oglinzii. La fața de sus a măselelor (care vine în contact cu molarii opuși) vedem ridicături și gropițe ce se îmbină perfect cu cele opuse la închidere. Împreună duc la zdrobirea alimentelor.

DaddyCool sigilarea dentară

 

Aceste gropițe colectează resturi alimentare lipicioase. Cum întreaga noastră alimentație e semiprocesată sau procesată cu toate adaosurile, după ce mâncăm gropițele sunt pline de o mâzgă. Dacă nu e îndepărtată, intră în putrefacție și se dezvoltă microbi care vor genera carii.

De aceea, un lucru foarte important în prevenirea cariilor este sigilarea gropițelor. Ea se face cu un material asemănător celui folosit la obturațiile albe/fizionomice, iar aplicarea este foarte simplă. Fără durere, deci nu e necesară anestezia. Doar un pic de răbdare din partea copilului sau a adolescentului.

„Nu e necesară anestezia pentru că sigilarea dentară se face fără durere. Doar un pic de răbdare din partea copiilor!”

 

Inițial, se periază dinții de către doctor în cabinet. Acesta folosește o periuță rotativă, apoi se aplică un gel care se lasă pe dinte 1 minut. Se spală apoi și materialul alb de obturație, care se întărește cu ajutorul unei lămpițe speciale. Iar asta e tot. 🙂

Mereu repet: prevenția este mult mai ieftină decât tratamentul. Astfel se economisește și timpul într-un mod exemplar. O ședință de prevenție la jumătate de an pentru detartraj și periaj e de preferat mult mai mult decât ore în șir petrecute pentru tratamentul cariilor, tratamente de canal sau alte manopere complexe.

 

DaddyCool sigilarea dentară

Și să nu uităm, de preferat este să ne păstrăm dinții naturali cât mai mult! Precizez asta pentru că am avut pacienți care au venit la clinică să-și extragă dinții pentru a pune implanturi ca să aibă un zâmbet ca la Hollywood!

„La copii, dinții au smalțul mai puțin rezistent, așadar sub acțiunea microbilor care există în gurile noastre în mod normal, smalțul se va zdrobi mai ușor.”

 

În ce privește sigilarea, cu atât mai mult! La copii, dinții au smalțul mai puțin rezistent, așadar sub acțiunea microbilor care există în gurile noastre în mod normal, plus lipsa sigilării și a periajului, smalțul se va zdrobi mai ușor.

DaddyCool sigilarea dentară

Așadar dragii noștri, apelați la sigilarea dinților copiilor și adolescenților, după schimbarea dinților de lapte. E foarte benefic! Copiii mei, astăzi adulți de 20 și 22 de ani, au sigilări pe toți dinții și nu au avut niciodată vreo carie ….

Vă îmbrățisez cu drag și sper că v-am convins! 🙂 Pe săptămâna viitoare!

 

Dr. Lorelei Nassar

www.24/7dental.ro

lorelei@24-7dental.ro

 

Foto: www.pixabay.com