Vă spuneam de curând că nu sunt deloc fanul risipei alimentare și încerc pe cât pot de mult să nu cumpăr mai mult decât consum. Iar dacă se întâmplă să rămână lucruri prin frigider (pentru că se întâmplă, iar mie nu îmi place să fiu ipocrit), caut să folosesc toate părțile bune și să meșteresc niște preparate din resturi alimentare perfect comestibile. Am făcut recent un test și am rămas chiar și eu surprins de ce rezultate am avut parte la final. 🙂
Am fost plecați din țară aproape o lună, iar atunci când am revenit frigiderul era gol, evident. Pentru că ne doream să avem tot ce ne trebuie în casă, am fost la supermarket și am cumpărat de toate pentru toți. Evident, mâncarea a fost pe primul loc. Situația a fost similară cu senzația aceea când te duci înfometat în pauza de prânz și îți cumperi vreo trei feluri de mâncare (cu greu te abții să iei mai multe), însă abia dacă mănânci unul. Sunt sigur că mai toți ați trecut prin asta. 🙂 Ei bine, la noi nu se pune problema de cantități prea mari fiindcă oricum nu mâncăm mult, însă am făcut ceva cumpărături. Multe legume, niște pulpe de curcan, paste și ce alte chestii mai consumăm noi.
Ca să demonstrez că nu trebuie să judecăm o legumă după înveliș, am realizat un BEFORE & AFTER al ingredientelor rămase în frigider și în cămară.
După câteva zile în care am gătit și am consumat mâncărurile pregătite, mi-au cam rămas niște lucruri în frigider. În mod normal, în urmă cu niște ani, le-aș fi aruncat la gunoi. Unele se înnegriseră, verdețurile la fel, unele ciuperci prinseseră niște urme de mucegai etc. Dar de când sunt conștient de ce înseamnă risipa alimentară și cât de mult afectează mediul înconjurător, încerc să salvez tot ce prind. Iar în urmă cu vreo două weekend-uri am făcut testul suprem și am realizat un BEFORE & AFTER al ingredientelor rămase în frigider și în cămară. Apoi mi-am pus mintea la contribuție și am gătit niște preparate din resturi alimentare de care sunt chiar super mândru. Iată cum s-a desfășurat întreaga aventură!
INGREDIENTELE:
- PASTE. O mână pe care Ana le-a fiert pentru Ingrid. Deși e mare fană a pastelor, uneori se răzgândește pe loc și nu mai are chef să le mănânce. Le pusesem într-un castron, cu gândul să fac a doua zi ceva din ele. Au trecut vreo două zile, de fapt, dar nu am renunțat la ideea că le pot folosi într-o rețetă.
- BABY MORCOVI. Îi luasem Ingridei din Mega pentru că a spus că îi vrea. În general, îi mai mănâncă, iar de data asta fusese încântată că a văzut morcovi în varianta bebe. 🙂 Ei bine, acasă nu i-a mai vrut, iar eu am uitat de ei.
- CIUPERCI Champignon și un amestec de ciuperci sălbatice. Mie îmi plac mult de tot ciupercile și le mănânc în toate combinațiile. Aveam planuri, așa că am luat din ambele feluri. 🙂
- CEAPĂ VERDE. Pe asta o luasem pentru că mi s-a făcut super poftă și visam să o mănânc alături de o ciorbă bună. N-am mai avut timp să facem ciorba.
- PULPE DE CURCAN. Când mi se face poftă de niște carne (mai rar, dar simt nevoia), încerc să consum ceva cât mai light. Luasem patru bucăți și folosisem doar două într-o rețetă anterioară, așa că îmi rămăseseră două. În urmă cu ceva vreme am uitat de niște curcan pe care îl aveam în frigider și s-a stricat. Mi-a părut tare rău, așa că nu am vrut să se mai repete experiența.
- USTUROI. Avem super mult usturoi de la țară. E adevărat că mâncăm mult, dar tot ne-a mai rămas ceva. Arăta cam ciudat și negru, dar mă gândeam că sigur voi putea salva ceva. 🙂
- O CHIFLĂ. Luasem ceva chifle pentru micul dejun, dar uitasem de una dintre ele, care se cam întărise. No problemo, îi găsim o sarcină potrivită.
- ROȘII USCATE. Mai aveam jumătate de borcan și era păcat de ele, așa că am vrut neapărat să le folosesc, mai ales că Anei îi plac foarte mult.
- UN DOVLECEL, DOI ARDEI KAPIA ROȘII, UN ARDEI IUTE ROȘU, CÂTEVA RESTURI DE SALATĂ MIXTĂ, TREI FRUNZE DE SALATĂ VERDE. Toate erau rămase în frigider. Pe acestea din urmă am uitat să le pozez. 😀
CE PREPARATE DIN RESTURI ALIMENTARE AM ALES SĂ FAC?
După ce m-am uitat bine la ingrediente, m-am gândit că pot să gătesc atât chestii vegetariene, cât și chestii pentru oamenii care consumă carne:
- PASTE CU LEGUME, cu și fără sos. Noi mâncăm des paste, după cum se poate observa. Pastele au fost destinate fetelor mele, așadar acestea vor fi fără carne. 🙂
- SALATĂ CU LEGUME ȘI PULPĂ DE CURCAN, cu topping de parmezan.
- SALATĂ CALDĂ CU PULPĂ DE CURCAN și cu sos de maioneză.
- PULPĂ DE CURCAN LA GRILL, la care am decis să adaug un SOS PICANT, FRESH. Peste pulpă am pus mirodenii: ierburi aromate, ierburi de Provence, sare de mare cu piper și alte amestecuri de genul. Sosul picant a fost făcut din ardei iute roșu, usturoi, ceapă verde și un pic de sos roșu. Le-am pus într-un recipient, am pornit blenderul și cam aia a fost. Fresh, picant, bun, cum îmi place. Sosul poate fi folosit atât în combinația de mai jos, cât și în paste sau chiar simplu, pe pâine. 🙂
- SANDWICH CU PULPĂ DE CURCAN, SALATĂ, OU ȘI MIRODENII. Care, de altfel, mi-a ieșit foooaaarte bine. V-am zis că și eu am fost surprins de rezultate. 🙂 Pentru acesta, chifla a fost încălzită la cuptor, jumătate dintr-o pulpă de curcan a fost făcută pe grătar, iar oul prăjit. Peste ou am pus mirodenii, iar pentru salată am folosit amestecul pe care îl aveam deja rămas în frigider. În interiorul chiflei am pus sos de maioneză, sos de muștar boabe și puțin sos picant.
Cam acestea au fost. Sper că vă place și vouă la fel de mult cum îmi place și mie ce preparate din resturi alimentare mi-au ieșit. Ce pot să vă spun sigur este că fiecare preparat a ieșit super gustos. Și totodată sunt mândru că am reușit să fac economie, să protejez mediul și să mă hrănesc bine. 80% dintre ingrediente au fost resturi, iar 20% (ulei, sos de roșii, mirodenii) lucruri care încă erau în termenul de valabilitate.
Acestea fiind scrise, spor la improvizații în bucătărie și, evident, la preparate din resturi alimentare. 🙂
Cu drag, DaddyCool!